Μήνυμα Δημάρχου Διονύσου

Mε μεγάλη χαρά σας καλοσορίζω όλες και όλους στα φετινά «Διονύσια 2023», που θα πραγματοποιηθούν από 31 Αυγούστου έως και 8 Σεπτεμβρίου 2023, στον Παλιό Σταθμό Τρένου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου.

Με τη συνδρομή της Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου μας  κ.Πέμης Ζούνη καθώς και όλων των υπηρεσιακών στελεχών  και συνεργατών μας, σχεδιάσαμε με πολύ μεράκι και σας παρουσιάζουμε ένα ιδιαίτερα πλούσιο αλλά και ποιοτικό πολιτιστικό Φεστιβάλ, αντάξιο του πολιτιστικού αποτυπώματος του Δήμου μας.

Για μία ακόμη χρονιά, σημαντικοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις μας, για να σας διασκεδάσουν και να σας ψυχαγωγήσουν.

Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με το Γιάννη Κότσιρα, το Μιχάλη Δημητριάδη και τη Μαρία Σουλτάτου, το Δήμο Αναστασιάδη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ελεονόρα Ζουγανέλη, το Στέφανο Κορκολή αλλά και τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Επίσης θα λάβουν χώρα: η οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η παιδική θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, καθώς και η μουσικοχορευτική παράσταση «Παράδοσης Αντάμωμα» με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας.

Τα «Διονύσια», μετά από 12 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης πορείας, αποτελούν αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που ενώνει το χθες με το σήμερα, και ένα διακριτό πολιτιστικό θεσμό για το Δήμο μας, για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι!

Ακόμη τα «Διονύσια» μας δείχνουν το δρόμο… Δηλαδή το που θέλουμε να πάμε! Ένα δρόμο συμπόρευσης όλων των πολιτών του Δήμου μας κι ένα κοινό σημείο συνάντησης και συνεύρεσης.

Οι δημότες μας για άλλη μία χρονιά θα έχουν την ευκαιρία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα προσεγμένο θέαμα, με έμφαση στον Πολιτισμό, την Ψυχαγωγία αλλά και τη Διασκέδαση που όλοι έχουμε ανάγκη.

Μετά από μια δύσκολη περίοδο για όλους τους πολίτες, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά διέξοδος!

Σας προσκαλώ να αγκαλιάσετε τις εκδηλώσεις του Δήμου μας, απολαμβάνοντας όμορφες και ξέγνοιαστες βραδιές κάτω από το μαγικό νυχτερινό ουρανό του Διονύσου!

Σας περιμένουμε!

Γιάννης Καλαφατέλης

Μετράμε  τη ζωή μας με σταθμούς. Στιγμές-στάσεις στην ροή που είχαμε συνηθίσει. Γεγονότα αναπάντεχα, ή γεγονότα για τα οποία αφιερώσαμε κόπο και χρόνο για να γίνουν πραγματικότητα. Στιγμές  ξαφνικής ευδαιμονίας, που θα γίνουν αργότερα σημεία αναφοράς. Ή στιγμές επώδυνες, όπου η ιστορία της ανθρωπότητας γράφεται μπροστά στα μάτια μας.

Σταθμοί που μας καθορίζουν.

Κι είναι και οι άλλοι σταθμοί. Αυτοί των ταξιδιών. Εκεί που κάποιον ξεπροβοδίσαμε ή κάποιον ανταμώσαμε με λαχτάρα. Με βροχή ή με το χέρι για αντήλιο.

Η Τέχνη μπορεί να μας χαρίσει ένα τέτοιο δώρο. Έναν όμορφο, απρόσμενο σταθμό, που ίσως μας αλλάξει λίγο.

Αυτό το καλοκαίρι αφουγκραζόμαστε τους Σταθμούς.

Είθε όλοι οι Σταθμοί να είναι σταθμοί χαράς από δω και μπρος.

Πέμη Ζούνη
Σύμβουλος Πολιτισμού

ΣΤΑΘΜΟΣ – ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Κατά την αρχαιότητα η γιορτή των Μεγάλων Διονυσίων, όπως και άλλες σημαντικές γιορτές, δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία για εορτασμούς και διασκέδαση. Μέσω συγκεκριμένων τελετουργιών και προσφέροντας θυσίες στον θεό Διόνυσο, μπορούσε κάποιος να μυηθεί σε έναν κόσμο εξερεύνησης και παιχνιδιού. Μέσα από το θέατρο και την δυαδικότητα του προσωπείου μετέβαινε σε διαφορετικούς εμπειρικούς κόσμους, πάντα με τον οίνο, που έπαιζε επίσης σημαντικό ρόλο. Ο ίδιος ο θεός Διόνυσος δίδαξε την καλλιέργεια του αμπελιού στους Ικαρείς, τους αρχαίους κατοίκους του σημερινού Διονύσου. Το κρασί μεταφερόταν με ειδικό σκεύος που ονομαζόταν κύαθος. Τελικός σταθμός αυτού του ταξιδιού με την βοήθεια του θεού Έρωτα και της θεάς Αφροδίτης ήταν ο εκπληρωμένος έρωτας.

Η ζωή μας αποτελείται από κομβικές στιγμές. Σε αυτά τα σημεία-σταθμούς ο χρόνος και τα γεγονότα μοιάζουν να πυκνώνουν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε ολόκληρο τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Οι σταθμοί αυτοί -αν αναλυθούν- αποτελούνται κάθε φορά από παρόμοια συστατικά, συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις. Ο τρόπος όμως που δομούνται κάθε φορά δημιουργούν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ύλη. Ο σχεδιασμός της οπτικής ταυτότητας του φετινού φεστιβάλ εμπνεύστηκε από αυτή τη διεργασία της ζωής. Έτσι το δομικό στοιχείο που αναδημιουργεί το αρχαίο θέατρο του Διονύσου στο λογότυπό των Μεγάλων Διονυσίων, μπορεί να δημιουργήσει τα βασικά σύμβολα που συνδέονται με το φεστιβάλ. Έτσι η ύλη και το πνεύμα συναντιούνται και αυτό το καλοκαίρι στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό τους Διονύσου.