Μία χώρα, δύο αιώνες μετά
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΔΟΔΟΣ
Tο Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει», παρουσιάζει το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Μία χώρα, δύο αιώνες μετά».
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ναρλής
Σκηνικά/κοστούμια: Ηλιάννα Σκουλάκη
Μουσική: Πέτρος Κουτρουμπής
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης
Παίζουν αλφαβητικά:
Ικραμίδου Σοφία, Καραθανάση Μαίρη, Κατσίμπας Δημήτρης, Καφετζής Κωνσταντίνος, Μάζη Μαρία, Πέρρυ Κατερίνα, Πεφάνη Έλενα, Φατσέα Θεοδώρα, Φυσέκη Χαρά, Χήτου Μαρία.
Λίγα λόγια για το έργο
Ποιος σχεδίασε την Ελληνική σημαία; Γιατί κρυβόταν ο Κάλβος; Ποιοι είναι οι ήρωες του 1821 και ποιοι του 2021; Γιατί δεν ζωγράφισε τη «Σφαγή της Χίου» Έλληνας ζωγράφος; Τι έκαναν οι Έλληνες για να μην πάρουν τα παιδιά τους στο παιδομάζωμα; Εκτός από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ, υπήρχαν άλλες επαναστάτριες; Τι γλώσσες μιλούσαν οι Έλληνες τότε και τι τώρα; Τι έχει γίνει τα τελευταία διακόσια χρόνια σε αυτή τη χώρα;
To «Μία Χώρα Δύο Αιώνες Μετά» διαπραγματεύεται με χιούμορ το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς τη δημιουργούν. Προσπαθεί να καταλάβει τι έχει παγιωθεί για να διαμορφώσει τις συνειδήσεις του μέλλοντος. Εδώ η αφορμή μοιάζει να μετατίθεται από την κρίση της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα στη γιορτή των 200 ετών από τον αγώνα της ανεξαρτησίας.
Είναι ένα έργο σύγχρονο που γράφτηκε μέσα στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και απηχεί προβληματισμούς σχετικούς με την τρέχουσα κοινωνικο – οικονομικο- πολιτική κατάσταση. Σκοπός του έργου δεν είναι να σχολιάσει πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, ούτε πώς θα βγούμε. Είναι όμως το περιβάλλον με το οποίο γίνονται κατανοητά όλα τα ζητήματα νεοελληνικής ιδεολογίας και νοοτροπίας.